Ügyfélszolgálat 

Kérdezzen tőlünk telefonon
vagy akár online.

 

+36 1 371 2380
info@dimenziobiztosito.hu

 

 

Amennyiben nem maximálisan elégedett, írjon nekünk itt!Gyors és hasznos 

Pihenni szeretnék
Online szállásfoglalás »

Kihasználom az adókedvezményeket
Adóelőnyök »

Tartalom tetején kép

FATCA TÁJÉKOZTATÓ

Tájékoztatjuk tisztelt Ügyfeleinket, hogy 2014. július 1. napját követően a biztosítási szerződések szerződőjét a FATCA törvény rendelkezéseinek való megfelelés miatt a biztosítók kötelesek beazonosítani.

A FATCA egy betűszó, a 2010 márciusban az USA-ban kihirdetett Foreign Account Tax Compliance Act (külföldi számlák adóztatására vonatkozó megfelelőségi törvény) a nem-amerikai számlákon tárolt vagyonok adóelkerülését szabályozó törvény rövidítése.

Az eredeti szabályozás lényege, hogy az amerikai adózók külföldi számlákon elhelyezett pénzeszközeit, befektetéseit 30%-os forrásadóval sújtja, melyet a számlát kezelő pénzintézetnek kell levonnia. Emellett adatszolgáltatási kötelezettséget is ró a pénzintézetekre. 

A DIMENZIÓ Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesület azonosítási eljárása és adatszolgáltatási kötelezettsége az alábbi jogszabályon alapul:

2014. évi XIX. törvény a Magyarország Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya között a nemzetközi adóügyi megfelelés előmozdításáról és a FATCA szabályozás végrehajtásáról szóló Megállapodás kihirdetéséről, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról.

 

A törvény alapján a szerződés aláírásakor, illetve a szerződő személyét érintő módosításakor a biztosító köteles elvégezni a szerződő, szolgáltatás teljesítésekor pedig a kedvezményezett illetőségvizsgálatát, valamint a magyar adóhatóság (NAV) felé köteles bizonyos esetekben adatot szolgáltatni.

 

Az illetőségvizsgálat során a szerződőnek (kedvezményezettnek) nyilatkozatot kell tennie arról, hogy amerikai adóilletőségű-e. Amennyiben amerikai adózónak minősül, úgy köteles megadni az amerikai adóhatóság által kiadott numerikus azonosítóját.

Amerikai adóügyi illetékesség az alábbi esetekben merülhet fel

- Ön az Amerikai Egyesült Államok állampolgára, vagy

- Ön adózási szempontból az Amerikai Egyesült Államokban belföldi illetőséggel rendelkezik („resident alien”).

Ügyfeleink nagy többségére a törvény nem terjed ki. Például ha olyan életbiztosítási szerződéssel rendelkezik, amely a vonatkozó jogszabályok alapján klasszikus kockázati életbiztosításnak vagy nyugdíjbiztosításnak minősül, alapesetben Önt a Biztosítónak nem kell beazonosítania.

 

 Amennyiben az azonosítási eljárás eredményeképpen felmerül az amerikai adóhatóság illetékessége, továbbá, ha az Ügyfél nem tesz nyilatkozatot arról, hogy amerikai adóilletőségű-e, a Biztosító a rendelkezésére álló adatokat köteles megküldeni a nemzeti adóhatóság („NAV”) részére, amely azokat automatikus információcsere keretében továbbítja az amerikai adóhatóságnak. Az adatátadásról a Biztosító minden esetben írásban tájékoztatja az érintett Ügyfelet.