Ügyfélszolgálat 

Kérdezzen tőlünk telefonon
vagy akár online.

 

+36 1 371 2380
info@dimenziobiztosito.hu

 

 

Amennyiben nem maximálisan elégedett, írjon nekünk itt!Gyors és hasznos 

Pihenni szeretnék
Online szállásfoglalás »

Kihasználom az adókedvezményeket
Adóelőnyök »

Tartalom tetején kép

Gyakori Kérdések a Magyar Nemzeti Bank által elrendelt felügyeleti eljárással kapcsolatosan

Fogyasztónak minősülő ügyfelek részéről várható kérdések:

 

1. Mit jelent, hogy felügyeleti biztost rendeltek ki?

A felügyeleti biztos fokozott kontrollt gyakorol meghatározott időtartamban a biztosító működése fölött a biztosítottak jogainak megóvása érdekében.

A biztosítótársaság napi ügymenetét a leendő illetve meglévő ügyfelek esetén semmilyen formában nem befolyásolja a felügyeleti biztos. Azaz új biztosítás köthető, a biztosítási díj továbbra is fizetendő, a kárigény és az egyéb kifizetési vagy visszavásárlási igény továbbra is rendezhető.

 

2. Jelent-e valamilyen hátrányt a biztosítási szerződésre, hogy felügyeleti biztos van kirendelve?

A biztosító a biztosítási szerződésekben vállalt kötelezettségeit teljesíti, függetlenül a felügyeleti intézkedéstől. Az MNB a Biztosító tevékenységét semmilyen mértékben nem korlátozta.

 

3. A biztosítási díjat továbbra is fizessék rendesen, vagy jobb ha nem fizetnek tovább?

A felügyeleti intézkedés a biztosítási szerződések alapján vállalt kötelezettségeket nem érinti. A szerződő ügyfél kötelezettsége a díjfizetés továbbra is.

 

4. Biztonságban van a megtakarításuk?

A biztosítási szerződések alapján vállalt kötelezettségeket a biztosító továbbra is teljesíti. Mint ahogy azt az MNB honlapján is olvasni lehet, a megtakarítások fedezete a biztosítónál rendelkezésre áll. 

 

5. Minden változatlan marad és az intézkedés a biztosítási szerződéseket nem érinti?

A felügyeleti biztos kirendelése a biztosítási szerződésekben vállalt jogokat és kötelezettségek nem érinti. Az MNB a Biztosító tevékenységét semmilyen mértékben nem korlátozta.

 

6. Ha kifizetésre van szükség, akkor lehet-e rendelkezni a megtakarításokról? 

Amennyiben a biztosítási szerződésben rögzítettek szerint a rendelkezés feltételei fennállnak, a rendelkezési jogosultságot az ügyfél gyakorolhatja. 

 

7. Lehet élni a visszavásárlási lehetőséggel?

Amennyiben a biztosítási szerződésben rögzítettek szerint a visszavásárlás feltételei fennállnak, a visszavásárlási jogosultságot az ügyfél gyakorolhatja. 

 

8. Megtörténik-e a kárkifizetés, ha bekövetkezik a biztosítási esemény?

Igen. Ebben semmilyen változást nem okoz a felügyeleti biztos kirendelése. Biztosítási esemény bekövetkezésekor a szerződéses feltételekben meghatározott dokumentumokat kell benyújtani. A biztosító ez alapján vizsgálja a kifizetési feltételek meglétét és a jogosultság fennállását. Amennyiben minden feltétel rendben van, a biztosító a kifizetést teljesíti.

 

 

Munkáltatói partnerek részéről várható kérdések:

 

1. Mennyiben érinti az intézkedés a munkáltatóval kötött megállapodás keretében vállalt kötelezettségeket?

A felügyeleti intézkedés a megállapodásban rögzített kötelezettségeket nem érinti. Amennyiben a díjfizetés rendben megvalósult, a biztosító biztosítási esemény bekövetkezése esetén szolgáltatási kötelezettségeinek eleget tesz.

 

2. Lehet-e munkáltatói hozzájárulás fizetésére megállapodást kötni?

Lehet. A munkáltatói hozzájárulások kötésére irányuló megkereséseket a biztosító továbbra is a szokásos gyakorlatnak megfelelően kezeli. Az MNB a Biztosító tevékenységét semmilyen mértékben nem korlátozta.

 

3. A folyamatos egyeztetéseken a biztosítót ugyan azok képviselik-e? (Pl. csoportos biztosítás esetén a biztosítottak körében bekövetkező változások esetén, vagy díjelmaradás esetén)

Az egyeztetéseken a szerződésben megjelölt kapcsolattartók képviselik továbbra is a biztosítót. Amennyiben új kockázatokra szólna a kötelezettségvállalás, azt előzetesen a felügyeleti biztosokkal is jóvá kell hagyatni.  

 

4. A megállapodásokban megjelölt kapcsolattartók a továbbiakban is az eddigiek szerint végezhetik munkájukat?

A jelenlegi gyakorlat szerint történik továbbra is munkafolyamat. Amennyiben kötelezettségvállalásnak minősülő új igény merülne fel, a felügyeleti biztos jóváhagyása is szükséges. A jóváhagyásról a megállapodás aláírása előtt kell intézkedni.   

 

2016. május 25.

 

Szeleiné Mészáros Ágnes,

Szombati Zsigmond

felügyeleti biztosok